• Mentální anorexie patří mezi nejznámější poruchy příjmu potravy. Poruchy příjmu potravy můžeme definovat jako vztah člověka k jídlu a ke svému tělu. Při poruše příjmu potravy dochází k narušení stravovacích návyků a k přehnaným starostem o své tělo se zaměřením na vzhled a hmotnost. Všechny tyto změny vnímání vlastního těla jsou ovlivněny biologickými, psychologickými a sociálními faktory. Poruchy příjmu potravy souvisejí s hladem a hladověním, které přinášejí mnoho somatických komplikací (reprodukční systém, gastrointestinální komplikace, kožní projevy aj.). U zdravých jedinců způsobuje přísná dieta náladovost, podrážděnost, deprese, posedlost jídlem, sociální izolaci a apatii. Lidé trpící poruchou příjmu potravy mají pocit, že jsou tlustí a nelíbí se sami sobě.





  • Jedná se o psychické onemocnění. Vyznačuje se poklesem tělesné hmotnosti na 85% normální hmotnosti nebo i nižší, dále pak intenzivním strachem z přírůstku hmotnosti, která vede k omezení konzumace jídla až k hladovění. Často je nemoc charakterizována obsedantně kompulzivními příznaky o hmotnosti a tělesném obrazu. Nemocný jedinec se stále vidí jako nedokonalý.
Příčiny
  • Lidé s anorexií se často zaměřují na určité oblasti těla, o kterých se domnívají, že jsou „tlusté“. Mají zkreslené vnímání o své tělesné hmotnosti, které vede až k závažným, mnohdy života ohrožujícím, problémům. Je fyzickým projevem základních emocionálních konfliktů jako je pocit viny, hněv, nedostatek kontroly a špatný obraz sebe sama. Mezi další obsedantně-kompulzivní poruchy chování patří vážení sebe sama nebo zkoumání sebe sama v zrcadle několikrát denně, přílišná starost o obsah kalorií nebo tuků, nadměrné cvičení a udržování neobvykle konzistentních stravovacích návyků. Jedním z příznaků jsou deprese doprovázené úbytkem hmotnosti. Často na onemocnění nesou vinu rodiče nebo okolí, kteří přirovnávají štíhlost a pěkný vzhled k úspěchu a štěstí. Někdy stačí hloupá poznámka na vzhled. Mentální anorexie může být také vyvolána v důsledku traumatické situace jako je smrt, rozvod, těhotenství nebo sexuální zneužívání.





  • Další příčinou, kdy se nemoc objevuje je po úspěšné zkušenosti s dietami, kdy člověk zhubne a má pocit, že by mohl zhubnout ještě více. Proto časté diety mohou přispět k rozvoji poruchy. Ačkoli termín „anorexie“ znamená „ztráta chuti k jídlu“, jednotlivci s anorexií pociťují hlad, ale snaží se ho ignorovat a odolávají touze těla po jídle. Tajemství a rituální stravovací návyky mohou být příznaky nervové anorexie. Člověk trpící anorexií často lže rodině a přátelům, aby se vyhnul jídlu, a aby jedl jen stanovenou stravu v konkrétní denní dobu.
Důsledky
  • Lidé s anorexií mají snížený bazální metabolismus cca o 21 %. Také má téměř 50 % žen hodnoty hustoty kostní tkáně více než jednu standartní odchylku pod průměrem zdravých jedinců. Dokonce dalších 30 % má tyto hodnoty více než dva a půl standartní odchylky od průměru. Důsledkem je až sedmkrát zvýšené riziko kostních zlomenin. S tím souvisí snížený příjem vápníku a vitamínu D, který je důležitým mediátorem úbytku kostní hmoty. Dále mají jedinci zvýšenou hladinu kortizolu, který také může snížit absorpci vápníku ve střevě, tvorbu kostí a inhibuje sekreci růstového hormonu.
Dále:
  • rozvrat homeostázy, zejména hypokalémie (nedostatek draslíku) v důsledku dehydratace → kardiovaskulární a renální komplikace,
  • nedostatek sodíku a hořčíku, rovněž ovlivňující srdeční a také nervovou činnost,
  • porucha látkové přeměny a zažívání,
  • narušení kožní soustavy – zažloutlá suchá kůže, snadno praská a ranky se špatně hojí, po celém těle zvýšený nárůst ochlupení, vypadávaní vlasů, objevují se vyrážky, ekzémy, modřiny nebo lámání nehtů,
  • chronický nedostatek vitamínů, minerálních látek a stopových prvků → křeče, chudokrevnost, poruchy nervové činnosti, špatnou funkci štítné žlázy a časem také může dojít k nedostatku bílkovin,
  • zvýšená náchylnost k četným nemocem (oslabení obranyschopnosti),
  • úpadek sil,
  • u žen zástava menstruace, ztráta zájmu o sex, ochabovaní funkce pohlavních žláz,
  • porucha termoregulace, zimomřivost → vyšší riziko prochladnutí (nižší než 36,5 °C),
  • kardiovaskulární soustava – změny krevního obrazu – anémie, hypoglykémie, zvýšená hladina cholesterolu, změny kostní dřeně, snížená obranyschopnost, změny na EKG, bradykardie, arytmie, srdeční selhání (smrtelná komplikace),
  • trávicí soustava – opary, afty, záněty dásní, zvýšená kazivost zubů, žaludeční vředy v důsledku nadměrného působení žaludečních šťáv, zácpa, někdy průjem, nadýmání, pocity plnosti, poškození jater,
  • nervová soustava – poruchy vědomí, závratě, mdloby, křeče, bolesti hlavy, nespavost a poruchy spánku, přecitlivělost na světlo a zvuky,
  • vylučovací soustava – poruchy funkce ledvin až jejich selhání,
  • u mladých hrozí opoždění nástupu puberty.
 
Léčba
  • Ve většině případů se lidé s poruchou nedokážou s nemocí vypořádat sami. V tomto momentu je důležitá pomoc z vnějšího prostředí. Mezi základní pilíř pomoci patří rodina a přátelé, kteří se s nemocným snaží komunikovat a zprostředkovat mu pomoc oborníka. Takovou pomocí je individuálně zaměřené nutriční poradenství, kde se snaží vhodně sestavit jídelní plán pro běžné fungování organismu, a z počátku k návratu na života neohrožující hmotnost jedince. Dalšími pomocnými metodami může být užívání antidepresiv a v nejvážnějších případech zavedení nazogastrické sondy krmení. Důležitou roli zde hrají i psychologové.

Základní charakteristika a složení těla 130 pacientek trpících anorexií před a po fázi nabírání hmotnosti

Charakteristika a složení těla

Před nabráním hmotnosti

Po nabrání hmotnosti

Věk (roky)

20.1 ± 4.3 (15.0–32.1)

Doba trvání anorexie (roky)

3.7 ± 3.3 (0.4–16)

Výška (cm)

165.2 ± 6.2 (150–182)

Hmotnost (kg)

40.7 ± 5.1 (31.2–52.2)

52.6 ± 4.2 (40.0–64.9)

BMI (kg/m2) 

14.9 ± 1.5 (11.9–17.5)

19.2 ± 0.9 (16.8–24.8)

Antropometrie

  

Bez tuková hmota (kg) 

35.4 ± 3.7 (28.3–44.6)

40.7 ± 3.5 (31.7–50.2)

Tuková hmota (kg)

5.3 ± 2.1 (0.5–10.2)

11.8 ± 1.9 (7.3–16.2)

Tělesný tuk (%) 

12.8 ± 4.0 (1.3–21.1)

22.5 ± 3.0 (13.0–31.2)

Zdroje:

  • Costin, C. (1999). Eating disorder sourcebook. Lowell House.
  • Kocourková, J., & Koutek, J. (2018). Mentální anorexie s raným začátkem, diagnostika a terapie. Czecho-Slovak Pediatrics,73(5), 320–323.
  • Krch, F. D. (2002). Mentální anorexie. Praha: Portál.
  • Leibold, G. (1995). Mentální anorexie. Praha: Nakladatelství Svoboda.
  • Lucas, A. R. (2008). Demystifying anorexia nervosa: an optimistic guide to understanding and healing. Oxford University Press.
  • Probst, M., Goris, M., Vandereycken, W., Pieters, G., Vanderlinden, J., & Van Coppenolle, H. (2004). Body composition in bulimia nervosa patients compared to healthy females. European journal of nutrition43(5), 288-296.

Napište komentář

Close
www.martinchraska.cz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
Vítejte na mých stránkách, které vás donutí se hýbat.